Siirry pääsisältöön Siirry päävalikkoon Siirry alatunnisteen valikkoon

Dataohjautuva markkinointi – mitä se on ja miten sitä tehdään?

0
Mies käyttämässä Lianan markkinoinnin automaatiotyökalua dataohjautuvan markkinoinnin toteuttamiseen
Jaa

Digitaalinen maailma tuottaa valtavan määrän dataa. Yritykset, jotka osaavat hyödyntää tätä dataa, saavat siitä merkittävää kilpailuetua. Dataohjautuva markkinointi auttaa sinua ymmärtämään asiakkaitasi paremmin ja tarjoamaan heille juuri sitä, mitä he tarvitsevat.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä dataohjautuva markkinointi on, miksi se on tärkeää ja miten markkinoinnin automaatio auttaa dataohjautuvan markkinoinnin toteuttamisessa. 

Käydään läpi seuraavat osa-alueet:

  1. Mitä on dataohjautuva markkinointi?
  2. Mitä hyötyä dataohjautuvasta markkinoinnista on?
  3. Markkinoinnin automaation rooli dataohjautuvassa markkinoinnissa
  4. Analytiikan rooli dataohjautuvassa markkinoinnissa
  5. Käytännön esimerkkejä dataohjautuvasta markkinoinnista
  6. Miten päästä alkuun dataohjautuvassa markkinoinnissa? 
  7. Mittaaminen ja dataohjautuva markkinointi

1. Mitä on dataohjautuva markkinointi?

Dataohjautuva markkinointi on markkinointia, jossa päätökset tehdään datan pohjalta. 

Datan avulla markkinoijat voivat esimerkiksi ymmärtää paremmin asiakkaiden tarpeita, kiinnostuksen kohteita ja käyttäytymistä. Tämä puolestaan mahdollistaa viestien ja tarjousten kohdentamisen oikeille asiakkaille oikeaan aikaan. 

Dataohjautuvan markkinoinnin toimenpiteet ovat mitattavia, ja siksi myös niiden tehokkuutta voidaan jatkuvasti optimoida.

2. Mitä hyötyä dataohjautuvasta markkinoinnista on?

Seuraavaksi kerromme, miksi dataohjautuva markkinointi on tärkeää ja miksi se tuo merkittäviä hyötyjä markkinoinnin eri osa-alueilla.

Kättä pidempää päätöksentekoon

Dataohjautuvaa markkinointia hyödyntämällä voit perustaa päätökset dataan ja mitattuihin tuloksiin, etkä joudu turvautumaan arvailuun tai intuitioon. Reaaliaikainen data mahdollistaa esimerkiksi kampanjoiden nopean optimoinnin ja budjetin keskittämisen kanaviin, jotka tuottavat parhaat tulokset.

Dataohjautuvuus antaa myös luottamusta omaan tekemiseen sekä tekee toiminnasta läpinäkyvää ja perusteltavaa.

Parempi asiakasymmärrys ja -tyytyväisyys

Data mahdollistaa syvemmän ymmärryksen asiakkaiden käyttäytymisestä ja tarpeista. Ymmärryksen myötä voit tehdä erilaisista viesteistä ja kampanjoista kohdennetumpia ja personoidumpia. Dataa analysoimalla voit myös oppia ennakoimaan asiakkaiden tarpeita. Tämä todennäköisesti kasvattaa konversioiden määrää sekä asiakastyytyväisyyttä ja -uskollisuutta.

Kilpailuetu ja parempi tulos

Vaikka dataan perustuva markkinointi voi tuntua itsestään selvältä, yllättävän usein perusasioissa haparoidaan. Lianan toteuttamassa Markkinoinnin automaatio 2025 -kyselyssä selvisi, että esimerkiksi vain 14 % markkinoinnin automaation käyttäjistä hyödyntää ROI:ta (return on investment, sijoitetun pääoman tuottoprosentti) mitatessaan automaation tuloksia. Vain 16 % käyttäjistä aikoi panostaa automaation tulosten mittaamiseen vuonna 2025.

Lue lisää ROI:sta mittarina: Laske markkinointisi arvo – ROI:n perusteet

8 % käyttäjistä ei mittaa lainkaan markkinoinnin automaation tuloksia. Samat vastaajat myös arvioivat kampanjoidensa tehokkuuden neutraaliksi tai negatiiviseksi. Mittaamisen puuttuessa koettu hyöty jää alhaiseksi.

Dataohjautuvuudella ja mittaamiseen panostamisella voi siis saavuttaa merkittävää etua kilpailijoihin nähden. Organisaatiot, jotka hyödyntävät dataa tehokkaasti, voivat esimerkiksi tunnistaa trendejä ja markkinamahdollisuuksia ennen kilpailijoitaan.

Graafi Lianan markkinoinnin automaatio -kyselystä: Miten tehokkaiksi koet markkinoinnin automaatiokampanjasi?

Mittaaminen ja datan hyödyntäminen markkinoinnin päätöksissä tuo selkeää kilpailuetua. Yli puolella Markkinoinnin automaatio 2025 -kyselyymme vastanneista automaation käyttäjistä ei esimerkiksi ole selkeää kuvaa automaatiokampanjoidensa tehosta.

3. Markkinoinnin automaation rooli dataohjautuvassa markkinoinnissa

Markkinoinnin automaatio on kuin dataohjautuvan markkinoinnin moottori, joka varmistaa, että kerätty data hyödynnetään konkreettisiksi toimenpiteiksi. Samalla automaatiokampanjat tuottavat uutta dataa, jota voit integraatioiden avulla hyödyntää useissa eri kanavissa.

Markkinoinnin automaatio tukee dataohjautuvaa markkinointia seuraavilla tavoilla:

  • Datan kerääminen ja hallinta: Markkinoinnin automaatiotyökalu kerää dataa eri kanavista, kuten verkkosivuilta, sähköposteista, sosiaalisesta mediasta ja CRM-järjestelmistä. Näin saat kattavasti tietoa asiakkaiden käyttäytymisestä ja mieltymyksistä, mikä toimii pohjana dataohjautuville kampanjoille. Lue lisää markkinoinnin automaation ja CRM:n yhdistämisen hyödyistä ›
  • Segmentointi ja kohdentaminen: Automaatio mahdollistaa asiakkaiden segmentoinnin heidän käyttäytymisensä, demografisten tietojensa tai mieltymystensä perusteella. Automaation avulla voit lähettää eri segmenteille kohdennettuja viestejä.
  • Personointi: Automaation avulla voit luoda yksilöllisiä asiakaskokemuksia. Kun tiedät asiakkaan ostohistorian, mieltymykset ja käyttäytymisen, voit tarjota juuri hänelle sopivia tuotteita ja palveluja. 
  • Monikanavaisuus ja oikea-aikaisuus: Markkinoinnin automaatio mahdollistaa yhtenäisen ja yhtäaikaisen viestinnän eri kanavissa, juuri silloin kun asia on asiakkaalle relevantti. Tämä luo asiakkaalle saumattoman kokemuksen ja vahvistaa brändin viestiä.
  • Rutiinitoimintojen automatisointi: Automatisoimalla markkinoinnin rutiinitehtäviä, kuten sähköpostimarkkinointia, sosiaalisen median päivityksiä ja liidien hoivaamista, voit säästää aikaa ja vähentää virheiden riskiä.
Markkinoinnin automaation käyttö kannattaa aloittaa tavoitteiden määrittelystä ja sopivan työkalun etsimisestä. Lue vinkkejä aloitukseen artikkelistamme Mikä on markkinoinnin automaatio? Kattava katsaus hyötyihin, käyttötapoihin ja miten pääset alkuun

4. Analytiikan rooli dataohjautuvassa markkinoinnissa

Analytiikka on keskeinen osa dataohjautuvaa markkinointia, sillä se auttaa muuttamaan kerätyn datan hyödylliseksi tiedoksi.

Analytiikkatyökalut, kuten Google Analytics ja muut raportointityökalut, tarjoavat näkymän kampanjoiden tehokkuuteen ja asiakaskäyttäytymiseen. Näiden työkalujen avulla voit tunnistaa parhaiten toimivat kanavat ja viestit sekä tehdä tietoon perustuvia päätöksiä markkinoinnin optimoinnista.

Data-analytiikka ei ainoastaan auta mittaamaan menestystä, vaan myös ennakoimaan tulevaa. Ennakoiva analytiikka mahdollistaa sen, että yritys voi reagoida markkinoiden ja asiakastarpeiden muutoksiin nopeammin ja kohdentaa markkinointiviestinsä entistä tarkemmin. 

Osaava kumppani voi auttaa markkinoinnin tulosten analysoinnissa ja visualisoinnissa. Tutustu web-analytiikkaan palveluna

5. Käytännön esimerkkejä dataohjautuvasta markkinoinnista

Dataohjautuvan markkinoinnin mahdollisuudet avautuvat parhaiten käytännön esimerkkien avulla. Tässä muutama:

  • Personoidut sähköpostikampanjat: Yritys voi käyttää markkinoinnin automaatiota lähettääkseen personoituja sähköposteja asiakkaille, jotka ovat osoittaneet kiinnostusta tiettyä tuotetta kohtaan, mutta eivät ole vielä tehneet ostopäätöstä. Tällainen kohdennettu muistutus voi lisätä konversiota merkittävästi.
  • Monikanavainen asiakaskokemus: Yritys voi hyödyntää dataa luodakseen saumattoman asiakaskokemuksen eri markkinointikanavien välillä. Esimerkiksi asiakas, joka on katsonut tuotetta yrityksen verkkosivuilla, voi saada kohdennetun mainoksen samasta tuotteesta sosiaalisessa mediassa.
  • Personoidut verkkosivustonäkymät: Verkkosivuston sisältöä voidaan räätälöidä sivuvierailijoista kerättyyn dataan perustuen. Esimerkiksi personointityökalu GrowthStack by Liana hyödyntää personoinnissa markkinoinnin automaatiotyökalussa määriteltyjä segmenttejä.

Kuva asiakaspolusta ja eri kohtaamispisteistä asiakkaan kanssa polun varrella

Dataohjautuva markkinointi hyödyntää kohtaamispisteitä pitkin asiakaspolkua, useissa eri kanavissa.

6. Miten päästä alkuun dataohjautuvassa markkinoinnissa?

Seuraavaksi käymme läpi neljä keskeistä vaihetta, jotka auttavat sinua hyödyntämään dataa markkinoinnissasi tehokkaammin.

Nykytilanteen kartoitus ja tavoitteiden määrittely

Ensimmäiseksi on hyvä selvittää, mitä dataa yrityksellä on jo käytössään ja miten sitä hyödynnetään. Mistä lähteistä dataa kerätään, miten sitä säilötään ja kuinka luotettavaa data on? Tämä auttaa ymmärtämään, mitä parannuksia mahdollisesti tarvitaan ennen dataohjautuvaan markkinointiin siirtymistä.

Kun nykytila on selvillä, voidaan määritellä tavoitteet. Haluatko esimerkiksi parantaa asiakaskokemusta, kasvattaa myyntiä tai saada lisää liidejä? Tavoitteet auttavat määrittelemään, millaista dataa tarvitaan ja miten sitä käytetään tavoitteiden saavuttamiseksi.

Datan kerääminen

Asiakasdataa voidaan kerätä erilaisista kosketuspisteistä, joissa asiakkaasi ovat yhteydessä yrityksesi kanssa. Tällaista dataa voi löytyä esimerkiksi:

  • Verkkosivuston analytiikasta
  • Sähköpostimarkkinoinnin analytiikasta
  • Sosiaalisen median analytiikasta
  • Asiakaspalautteista
  • Myynnin datasta
  • CRM-järjestelmästä
  • Laskutuksesta

Datan hankkimisessa ja säilömisessä tulee noudattaa datavastuullisia toimenpiteitä. Yritysten tulee esimerkiksi huolehtia siitä, että kaikki kerätty asiakasdata on kerätty ja tallennettu tietosuoja-asetusten, kuten GDPR:n mukaisesti. 

Yritysten kannattaa panostaa erityisesti ensimmäisen osapuolen datan keräämiseen, eli yrityksen itse hankkimaan ja omistamaan dataan, jota saadaan suoraan asiakkaalta tai prospektilta. Esimerkiksi kumppaneiden avustuksella hankittu tai somealustoilta kerätty data ei ole täysin yrityksen omassa hallinnassa, eikä sen datavastuullisuutta voida täysin taata.

On tärkeää varmistaa, että yrityksellä on käytössä sopivat työkalut ja teknologiat datan hyödyntämiseen. Esimerkiksi markkinoinnin automaatiotyökalu, analytiikkatyökalut ja CRM-järjestelmä auttavat merkittävästi datan keräämisessä, analysoinnissa ja hyödyntämisessä.

Kun dataa alkaa olla enemmän käsissä, on myös hyvä keskittyä laadun parantamiseen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi asiakastietojen päivittämistä, datan yhdistämistä eri lähteistä ja datan eheyden varmistamista.

Datan hyödyntäminen – segmentointi ja personointi

Seuraava askel on hyödyntää dataa segmentoimalla ja personoimalla.

Jaa asiakkaasi eri segmentteihin demografisten tietojen, käyttäytymisen tai kiinnostuksen kohteiden perusteella. Näin voit kohdentaa markkinointiviestisi tarkemmin ja saada parempia tuloksia.

Hyödynnä dataasi luomalla personoituja kampanjoita. Voit luoda esimerkiksi asiakkaan ostohistoriaan perustuvia kampanjoita, luoda eri kohdeyleisöille tarkoitettuja verkkosivustonäkymiä tai hyödyntää kampanjoissa asiakkaan erilaisia vuosipäiviä.

Opi kuinka saat viestisi erottumaan markkinointisisältöjen tulvasta: 8 vinkkiä: näin personoit markkinointiviestisi

Datan optimointi

Seuraa jatkuvasti markkinointikampanjoiden tehokkuutta ja optimoi niitä tarvittaessa. Aloita pienillä kokeiluilla ja testaa, miten dataohjautuva lähestymistapa toimii käytännössä. Käytä A/B-testausta, mittaa tuloksia ja tee jatkuvia parannuksia. Näin varmistat, että markkinointisi toimii ja tuo haluttuja tuloksia.

7. Mittaaminen ja dataohjautuva markkinointi

Dataohjautuvan markkinoinnin menestyksen mittaaminen vaatii oikeiden mittareiden valintaa. Mittareiden valinta riippuu pitkälti yrityksen tavoitteista ja markkinointikanavista, mutta yleisiä mittareita ovat esimerkiksi:

  • Konversioprosentti: Kuinka suuri osuus markkinointikampanjan kohteena olevista asiakkaista tekee halutun toimenpiteen, kuten ostoksen tai yhteydenoton.
  • Tuottoprosentti (ROI, Return on Investment): Kampanjan tuotto suhteessa siihen sijoitettuihin kustannuksiin.
  • Liidien laatu: Ovatko liidit relevantteja ja potentiaalisia asiakkaita? Moniko kampanjan kautta tullut liidi konvertoituu maksavaksi asiakkaaksi?
  • Kustannus per hankinta (CPA, Cost Per Acquisition): Kuinka paljon yhden asiakkaan hankkiminen maksoi.
  • Net Promoter Score (NPS): Asiakkaiden tyytyväisyys ja heidän halukkuutensa suositella yritystä.

Esimerkiksi Markkinoinnin automaatio 2025 -kyselymme perusteella markkinoinnin automaation käytetyimpiä mittareita ovat avaus/klikkaussuhde (69 % käyttäjistä), konversioiden määrä (56 %) ja tuotettujen liidien määrä (53 %).

Graafi Lianan markkinoinnin automaatio -kyselyn tuloksista: Mitä mittareita käytät mitatessasi markkinoinnin automaation tuloksia?

Vaikka dataohjautuvassa markkinoinnissa kaikki tekeminen onkin mitattavaa, etenkin alussa on hyvä keskittyä muutamiin keskeisiin mittareihin, jotka auttavat seuraamaan edistymistä kohti tavoitteita. 

Miksi säännöllinen auditointi on olennaista digimarkkinoinnin menestykselle? Katso webinaaritallenne: Datalähtöinen markkinoinnin kehittäminen

LianaAutomation on dataohjautuvan markkinoinnin tukipilari

Kotimainen markkinoinnin automaatiotyökalu LianaAutomation toimii dataohjautuvan markkinoinnin moottorina, joka muuttaa kerätyn datan konkreettisiksi, kohdennetuiksi toimenpiteiksi.

Luo automaattisia asiakassegmenttejä, toteuta kohdennettuja ja asiakasdataan pohjautuvia kampanjoita eri kohderyhmillesi ja hyödynnä tehokkaasti mahdollisuudet esimerkiksi lisä- ja ristiinmyyntiin.

Pyydä ilmainen demo

Tykkäsitkö artikkelista?
Peukuta tästä!

Hyvä lukija,

Olemme hyödyntäneet tämän artikkelin ideoinnissa ja kirjoittamisessa tekoälyä. Artikkelit oikolukee aina ihminen, ja asiantuntijamme tarkastaa tekoälyn tarjoaman tiedon paikkansapitävyyden ennen sisällön julkaisua. Myös artikkelin kansikuva on luotu tekoälyllä.