Julkaisujärjestelmän valinta tulee eteen jokaisessa verkkosivuprojektissa. Olitpa sitten pystyttämässä uutta sivustoa tai uudistamassa vanhaa, päädyt usein selvittämään, millainen alusta vastaa parhaiten omiin tarpeisiisi.
Alun perin bloggaajien käyttöön kehitetty julkaisujärjestelmä WordPress kasvattaa jatkuvasti suosiotaan, ja jo lähes 40 % kaikista verkkosivuista on luotu WordPressin päälle. WordPressin kasvu on kiivaampaa kuin millään muulla alustalla, sillä sen markkinaosuus kasvaa joka vuosi noin 1–4 %.
Mutta mihin suosio perustuu ja miksi niin monet – yksityishenkilöistä suuriin organisaatioihin – päätyvät rakentamaan verkkosivustonsa WordPressillä? Entä millaisiin haasteisiin kannattaa varautua?
Tässä artikkelissa käymme läpi maailman suosituimman julkaisujärjestelmän ominaisuuksia, vahvuuksia ja heikkouksia sekä millaisiin tarpeisiin se vastaa parhaiten.
WordPressin vahvuudet
Valtava ekosysteemi
WordPress on avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä, mikä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi ladata ja asentaa sen sekä muokata sitä ilmaiseksi. Lisäksi sen käyttöönotto on ketterää – järjestelmä on käytännössä käyttövalmis heti asentamisen jälkeen.
WordPress-yhteisöön kuuluu kymmeniä tuhansia toimijoita, jotka kehittävät ja päivittävät alustan kanssa yhteensopivia lisäosia, kuten markkinoinnin automaatiota ja verkkokauppaelementtejä. Tämä massiivinen kehittäjämarkkina vie WordPressiä eteenpäin jatkuvasti.
Laaja ja aktiivinen kehittäjäyhteisö
WordPress-apua on paljon saatavilla. Jos kohtaat ongelman sivustollasi, ei huolta: joku on sen jo todennäköisesti ehtinyt ratkaisemaan, ja saat tukea nopeasti. Potentiaalisia kehittäjäkumppaneita löytyy joukoittain, eli valinnanvaraa riittää.
Laajan kehittäjäyhteisön ansiosta WordPress-verkkosivujen ylläpito, suunnittelu ja kehittäminen on helppo ulkoistaa. Toisaalta, jos haluat testata omia kykyjäsi, niin netti notkuu ohjeita ja dokumentaatiota WordPress-kehittämisen tueksi.
Muokattavuus, lisäosat ja skaalautuvuus
Yksi WordPressin tärkeimmistä eduista on sen monipuolisuus ja muokattavuus – se tarjoaa käytännössä rajattomia mahdollisuuksia kustomointiin. Julkaisujärjestelmään on saatavilla valtavasti sekä maksullisia että maksuttomia lisäosia ja teemoja, joista valitsemalla saat helposti muokattua juuri haluamasi sivuston.
Edulliset kehittämiskulut
Tarkkaan valituilla lisäosilla saat helposti vauhtia verkkosivuprojektiin ja säästät aikaa ja rahaa. Esimerkiksi WooCommerce-lisäosan avulla verkkokaupan pystyttäminen käy nopeasti. Kun verkkosivuston pohja on olemassa, esimerkiksi valmiin teeman päälle rakennettuna, sivustoa on helppo kehittää eteenpäin.
WordPressin heikkoudet
Kehno ylläpito altistaa WordPress-sivuston tietoturvaongelmille
Avoimella lähdekoodilla on myös varjopuolensa: WordPress on houkutteleva kohde hakkereille, ja erityisesti vanhentuneet versiot ja lisäosat ovat riski WordPress-sivustoille. Tunnettujen ja luotettavien lisäosien käyttö pienentää todennäköisyyttä joutua hyökkäyksen kohteeksi. Tämän vuoksi WordPress-yhteistyö luotettavan ja osaavan kehittäjäkumppanin kanssa on ehdottoman tärkeää.
Lisäosien viidakko
WordPress-julkaisujärjestelmää varten on kehitetty kymmeniä tuhansia lisäosia. Oikeiden, luotettavien lisäosien käyttäminen ja yhteensovittaminen vaatii teknistä ymmärrystä ja osaamista pintaa syvemmältä. Kaikki lisäosat eivät toimi yhteen toistensa kanssa, mikä voi käydä ilmi esimerkiksi lisäosan päivityksen yhteydessä. Hanki vain tarvitsemasi lisäosat, jotta paletti pysyy kasassa: nyrkkisääntönä voidaan pitää, että yhtä käyttötarkoitusta varten hankitaan yksi lisäosa.
Hosting-palveluiden kirjo
WordPressin suosion vuoksi erilaisia palveluntarjoajia on paljon. Ole tarkkana valitessasi palveluntarjoajaa tai webhotellia: esimerkiksi edullisimpien webhotellien palvelutarjontaan ei välttämättä kuulu alustan tai lisäosien päivittäminen. Päivitysten laiminlyöminen altistaa sivuston tietoturvaongelmille.
Tekijöiden ja toimistojen vaihtelevuus
Tekijöiden taitotaso ja toteutustavat voivat vaihdella paljonkin, mikä vaatii sivuston hankkijalta valistuneisuutta. Kiinnitä tässäkin huomiota siihen, millaisen toimijan kanssa lähdet sivustoa kehittämään ja tarkista toimistojen taustat ennen sopimusten solmimista.
Milloin WordPress on oikea valinta?
WordPress on parhaimmillaan tilanteissa, joissa verkkosivuston sisältövaatimukset ovat suhteellisen kevyitä ja pääpaino on sivuston visuaalisuudessa. Esimerkiksi pienille yrityksille WordPress-julkaisujärjestelmä on kustannustehokas vaihtoehto, sillä sen avulla voidaan toteuttaa sivustoja kevyiden, valmiiden teemojen avulla. Laajoissa toteutuksissa käytettävyys ja ylläpitokokemus voi sen sijaan kärsiä, jos sivustoa kasvatetaan kovalla kädellä.
Kun sivuston vaatimustaso kasvaa, kannattaa harkintaan ottaa kattavammat verkkosivualustat. Hyvä esimerkki tällaisista on LianaCMS, joka soveltuu hyvin laajojen sivustojen toteuttamiseen selkeiden sisällönhallintatyökalujen ansiosta. LianaCMS-julkaisujärjestelmä on parhaimmillaan räätälöityjen sivustojen alustana, erityisesti kun tuotteita, sisältöä ja käyttäjäryhmiä on paljon.
Julkaisujärjestelmästä riippumatta kustomoitu ja räätälöity sivusto kustantaa lähtökohtaisesti enemmän kuin kevyt teemasivusto.
Lianan Eventillalle toteuttama verkkosivusto on räätälöity WordPress-toteutus. Räätälöinti tarkoittaa, että sivuston rakentamisessa on hyödynnetty erikoistoiminnallisuuksia ja kustomointia, esimerkiksi visuaalista suunnittelua, eikä sitä ole luotu valmiin teeman päälle.
Miten valitset sopivan verkkosivukumppanin?
Verkkosivut ovat yrityksen tärkein markkinointikanava, joten käytä sopivan kumppanin etsimiseen aikaa ja tee vertailua harkiten useiden palveluntarjoajien välillä.
Kuvitellaan, että olet päätynyt valitsemaan WordPressin julkaisujärjestelmäksi. Hienoa! Olet jälleen valinnan edessä: miten valitset kumppanin, jonka kanssa yhteistyö sujuu ja asetetut tavoitteet saavutetaan?
Kumppanin valintaa saattaa mutkistaa se, että WordPress-kentällä riittää paljon erilaisia palveluntarjoajia. Lisäksi alusta mahdollistaa saman toteutuksen tekemisen useilla eri tavoilla: tämän vuoksi kannattaa selvittää, millaisia esimerkiksi sisällönhallintaan liittyviä WordPress-käytäntöjä toimittajalla on. Kysy myös yleisesti, millaista kokemusta he ovat kartuttaneet erilaisista toteutuksista ja pyydä referenssejä. Muista, että verkkosivuprojekteissa hinta on harvoin määräävä tekijä.
WordPressin haasteet ovat taklattavissa, kun valitset luotettavan kumppanin. Voit kysyä suoraan, miten he selvittävät WordPressin yleisimmät ongelmat. Muista käydä läpi myös perusjutut:
- Millaisia tukipalveluja he tarjoavat?
- Kuinka kehittyvä toimija on kyseessä?
- Pystytkö kasvamaan ja kehittymään kumppanisi kanssa?
Hyvä verkkosivukumppani pystyy ehdottamaan oikeita ratkaisuja asetettujen tavoitteiden perusteella.
Jos olet ollut tyytyväinen verkkosivukumppaniisi, on hyvää kumppania turha lähteä vaihtamaan. Toisaalta, jos kumppanisi ei pysty enää tarjoamaan sinulle tarvitsemiasi asioita esimerkiksi tavoitteidesi muuttuessa, saattaa olla aika harkita uuden kumppanin kilpailuttamista.
Katso webinaaritallenne: Kenelle WordPress sopii ja mistä projektin hinta muodostuu?
Verkkosivutoteutukset Lianalta
WordPress-sivustojen siirrot (hosting)
Tarjoamme hosting-palvelua, eli siirrämme olemassa olevan WordPress-sivuston hallintaamme. Ylläpidämme ja päivitämme sivustoa sekä huolehdimme sen tuesta ja jatkokehityksestä. Siirtoon kuuluu mm. selvitys sivuston sisällöistä ja lisäosista sekä toiminnallisuuksien tarkistus ja testaukset.
Teematoteutukset
Toteutamme WordPress-sivustoja kevyinä teematoteutuksina. Käytössämme on monipuolinen valikoima teemoja, joista voit valita itsellesi sopivan. Teematoteutukset ovat oiva valinta erityisesti silloin, kun haluat visuaalisesti näyttävän sivuston. Teemat mahdollistavat myös pienet verkkokauppatoteutukset.
Räätälöidyt toteutukset
Teemme räätälöityjä toteutuksia sekä WordPress- että LianaCMS-alustoilla käyttötapauksen mukaan, tilaajan tarpeista ja tavoitteista riippuen. WordPressistä on saatavilla räätälöity teema, jossa on perustoiminnallisuudet valmiina, ja jonka päälle on helppo rakentaa räätälöity toteutus. Räätälöidyt toteutukset ovat usein vaativampia toteuttaa ja siten myös kustannuksiltaan teematoteutuksia kalliimpia.
Kommentti
Kommentit
Ei kommentteja